our baby

Lilypie First Birthday tickers

Wednesday, November 10, 2010

10 kereta manual vs kereta auto

salam readers.
korang drive kereta tak?
korang drive kereta manual ke auto?
hehe..
aku sedang aktif berkereta manual...

tapi satu kebengongannye adalah aku sangat takut menghadapi bukit!!!
susah gila la...actually tak susah la sangat, sebab bukan aku tak leh lepas kan...
sebab masa amik lesen dulu pon mesti lepas bukit...
tapi sebab dalam mental aku ni dah set yang bukit mesti terundur,maka setiap kali jumpa bukit jadi gabra gila!
aku ni bila bawa kereta manual mula la agresif...haha..
macam nak langgar je segala yang ada...(konon-konon kereta aii kebal)
kalau motor buat hal makan angin tengah jalan memang kena HON je la...(maaf ye bikers) haha
kereta auto memang best gila..bukit curam pon maintain je dia melekat kat jalan tu!
tak payah risau nak mati enjin ke hape kann...?!
lagi satu keta auto ni relax..tak payah la nak tekan klac...jalan jem memang tak de hal..

sekarang ni aku drive kereta mak dengan ayah..
so diam-diam sudah.
komplen banyak kang tak pasal-pasal kena kayuh basikal je plak kann.
haishhh..

image by:: forums.forzamotorsport.net & hubpages.com
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

10 comments:

Wan Gerrard said...

kereta auto jela, senang nak bawak..hehe ^_^v

hana said...

hehe..
kete auto je la..
tp stkt nh sye x pnh ag bwk auto..
slalu bwk manual je..
mmg menggigil la bab bukit..hahah
=D

Sky8Men said...

ohoho..sng je kt bukit 2....hehe...tp boring r bwk kete auto nih...=p

cikShomel said...

orang laki memang la ske eksyen bawa manual...pompuan suka pd perkara yang mudah! keh3..

achmad said...

kereta auto- simple
kereta manual- mudah

Toshio (Zharfan) said...

Aku, kedua-dua gear aku suka bawak, sama senang dan mudah.

Kedua-dua gear ada kebaikan

Manual-Tak mengantuk
-Lebih peka
-Tak boleh guna handphone
-Di Eropah, semua kereta guna gear manual.
-Jimat minyak
-Banyak lagi

Auto-Tak perlu tarik handbrake
-Guna satu kaki sahaja
-Sesuai untuk kawasan selalu traffic jam
-Senang dipandu
-Banyak lagi

nur baizura said...

@Toshio (Zharfan) tu la...masing2 ade kelebihan dan kekurangan...tp tetap nak auto!

amirul said...

act kete manual lg bgus..bile auto.myk pn lbey..rmai yg kate bwak auto sng.msuk gear.tkan pedal myk..tp bape rmai yg pndai jage gearbox kete auto?bape rmai yg tau senaman gear auto?hahaha.bpe rmai gak yg tau jage brek kete auto?..dr pengalaman saye la kn..kete auto ni klu nk gne g keje yg jaln sllu jem bleh la..tp tuk jarak jauh better manual la..pickup pn best klu kete manual.

Nadzirah said...

hai cik baizura :)

weee... kite pun bawak kete manual je pon. ayah kedekut. xbagi pon kite nak try bawak kereta auto. tp seriusly. dah abes P pon still gabra lagi dekat bukit. huhu. lagi pulak, kita jarang drive. memang menggigil kot tiap kali sampai dekat bukit.

Good luck untuk cik baizura & utk diri sendiri jugak...

nur baizura said...

@Nadzirah hehehe..aii dah terrer la bawa manual sekarang! haha bangganye!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...