our baby

Lilypie First Birthday tickers

Tuesday, January 04, 2011

11 Tutorial | Fancy Pages Button

ni first Tutorial yang aku nak share kat sini
cara-cara nak buat Fancy Pages Button.
macam kat gambar bawah tu...hehehe

1. korang buat la sendiri pattern ape korang nak. guna photoshop ke..photoscape...macromedia fireworks ke..pendek dan panjang kata, ikot suka korang la...

2. lepas dah edit meletops punye...korang upload la dalam photobucket..opss make sure korang save setiap button tu dalam lain-lain file...macam ni..upload sebijik-sebijik.
contoh : save dalam photobucket

3.balik pada Design (blog korang) pergi ke Add Gadget > HTML Java Script..lepas tu...korang copy kod HTML yang photobucket sediakan tu...contoh macam ni...

4. Lepas copy kena la paste kan...copy setiap HTML code yang photobucket bagi, then paste rapat-rapat.
sambungkan semua kod html untuk setiap button...macam ni....
lepas tu tekan Rich Text
lepas tekan rich text...nampak tak...dia jadi cam ni...

5.next korang select kat setiap button macam ni...dan masukkan address untuk setiap page yang akan di LINK kan...tekan kat gambar Globe.
 Contoh kalau HOME [ korang letakkan kan link http://byezue.blogspot.com ] link blog korang la.hehe

6. Tekan save.Okeyh!! siap!!


*klik gamabar untuk tumbesaran melampau*

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

11 comments:

hani syahida said...

Will try ;-)

baizura said...

@hani syahida yeah..selamat mencuba =)

SayaNina said...

best2!!!tq 4 ur tips....

baizura said...

@SayaNinau r welcome. =)

ezadiaries.blogspot.com said...

sy mau tye..
-macm mne awk buat shout mix dlm bentuk pop-ups
-mcm mne nk tmbah pelawat sye huhu

cikShomel said...

@ezadiaries.blogspot.com yg shout mix tu sy basic kod amik kat http://teknikbuatblog.blogspot.com/2010/12/cara-pasang-shoutbox-melayang.html

TAPI..sye edit kod tu.mcm masukkan gmbr yang saye edit pas tu tukar background sume..

cikShomel said...

@ezadiaries.blogspot.com psl nak tambah pelawat...kena rajin2 blogwalking..joing Gengblogger ke..n Bloglarian.kat situ ramai blogger.
blog sye pon x ramai mane pon visitornye..

ezadiaries.blogspot.com said...

maksud sye bukan jumlah tp gadged kat tepi tu..huhuhu anyway thanx..

nur baizura said...

@ezadiaries.blogspot.com haha ye ke...gadget ke..ingt pelawat.ting tong btol la otak sye ni.haha

atiEy_[azHa] said...

wow! suka2. hehe

nur baizura said...

@atiEy_[azHa] kalau suka leh r try..sng je! :e:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...