our baby

Lilypie First Birthday tickers

Tuesday, February 22, 2011

9 [ Edisi WANITA ] Sakitnya sengugut!!

Entri sebelum ni aku cerita pasal PMS,(kalau tak baca lagi klik PMS) so dalam entri kali ni nak cerita pasal Dismenorea atau bahasa asli melayu sengugut. Sengugut/Dismenorea ni adalah merujuk kepada rasa sakit yang korang alami semasa period. Mungkin sakit ni lebih teruk masa 2 hari pertama period atau kadang-kadang tak sakit langsung..(magic! tiba-tiba tak sakit pulak). Ada gadis yang mengalami sakit teruk guling-guling, tapi ada juga yang sakit ala kadar je. ( bestnye macam tu!).. INGAT!!! Beza tau antara PMS dengan Dismenorea ni...sebab PMS terjadi sebelum period.OK?

Punca:
~ Disebabkan oleh pengecutan atau pergerakan kuat otot uterus. Wanita yang dismenorea melampau mungkin menghasilkan lebih prostaglandin dalam uterus mereka. Prostaglandin tu = otot yang bergerak lebih kuat dan kerap, maka aliran darah dikawasan tersebut menjadi kurang lalu menyebabkan saraf lebih sensitif pada kesakitan! OMG!

Simptom-simptom:
~ Sakit yang dekat bahagian bawah perut. Rasa macam "Ya Allah sakit gila kenapa perut aku ni..."*berpeluh sikit kat dahi sebab tahan sakit*
~ Sakit kepala melampaui batas..hehe
~ Muntah, atau rasa macam nak muntah
~ Cirit-birit
~ Pengsan. (tahap kritikal dah ni..)

p/s: pada gadis kat luar sana, kalau dah sakit sangat tu makan panadol pas tu tido. kalau sapu minyak panas kat perut pon sodappp! Tapi kalau sampai tahap pengsan segala baik jumpa doktor, mintak ubat. okeis?
babai!

Sumber bacaan: kotex (tentang gadis)
image: google
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Friday, February 18, 2011

1 [ Edisi WANITA] Tolong!! PMS!!!

Premenstrual Syndrome atau lebih dikenali ramai wanita sebagai PMS.
Hey, apa itu PMS? PMS merupakan masalah biasa yang melanda wanita sihat yang didatangi haid.
Jadi awek-awek diluar sana..macam mana nak tahu sama ada benda yang korang sakit-sakit tu PMS atau tidak? Jom check!!

Kira-kira 5 hari sebelum korang period :
~ Korang mungkin mudah naik angin berbanding biasa dan perkara kecik pun boleh buat korang menangis ( bukan saja  meng'gediks' okeyh)
~ Korang lebih suka menyendiri dan mungkin ponteng kerja atau tidak mahu lepak bersama kawan-kawan.
~ Korang rasa gemuk, hodoh dan buncit.. (emo tak tentu pasal la tu..)
~ Payudara korang rasa sakit dan bengkak.
~ Korang akan rasa kurang bertenaga
~ Corak tidur korang pun mukin berubah
~ Selera makan makin menjadi-jadi, suka makan benda manis (tak pasal-pasal berat bertambah..Ohh no!)
~ Korang agak clumsy dan resah gelisah.

Apa yang menyebabkan PMS?
~ Ketidakseimbangan hormon. Estrogen membuatkan tubuh korang menyerap lebih cecair, jadi korang rasa kembung dan lebih berat sebelum period.
~ Ketidakseimbangan bahan kimia dalam otak. Tahap rendah bahan kimia yang dipanggil serotonin boleh menyebabkan wanita PMS itu moody dan cepat naik angin!
~ Kekurangan vitamin. Vitamin A dan B yang terdapat dalam sayuran hijau, kuning, dan berdaun membantu mengekalkan keseimbangan bahan kimia dalam otak.
~ Stress. Tidak cukup tidur dan gangguan emosi boleh menjadi punca PMS.

Ok. Korang dah check ke semua tu? Ehhh korang jangan salah anggap PMS dengan Dismenorea!
Beza tau...nanti next entri aku cerita sikit pasal Dismenorea.
Hahaha aku dah macam doktor sakit puan plak! Ekceli aku membaca, dan nak share dengan korang lah pasal hal-hal kewanitaan ni.. Aku bukan doktor ok! Dan tak pandai nak jawab masalah sakit puan. 

Harap Maklum!

Dibaca/sumber: Tentang Gadis (kotex)
Picture: google
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Thursday, February 17, 2011

2 222

alhamdullilah..
bersempena dengan bulan 2 ni..
follower pun ada 222.
thanks cik mas jadi follower ke 222.
blog aku yang cikai-cikai ni pun ada yang sudi nak meng"follow"
ehhh thanks juge pada follower no 1-221.
muahhh sayang korang.

p/s: aku kecoh kot! Follower sejemput nak buat entri...Ahhh apa aku peduli. Aku tak ada idea nak tulis cerita lain..keh keh keh. Tapi apa yang penting, korang sudi komen kat entri-entri aku. Aku terharu korang tahu tak. wuuuwuuuu... Terharu eden!


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Wednesday, February 16, 2011

8 bertuahnya student UTM Skudai!

hey hey hey!
disini aku ingin menyatakan betapa bertuahnya student UTM Skudai!
jom tengok berberapa gambar STADIUM UTM yang tak berapa nak siap lagi ni..
gambar ni diUpload sebulan yang lepas di FB UTM.

Wahhh besau gila swimming pool!
Aku terjun kompem timbul lepas kojol.

seat stadium bertulisan UTM!
and..the color is soooo beautiful!

Pemandangan dari kolam renang.

pintu masuk stadium! :)

ini kat dalam stadium.
apa macam? lawa tak? ada class tak?
OMG aku sangat jeles!!!
kenapa lepas aku Grad baru stadium ni nak siap..masa aku abes belajar bulan April tahun lepas, baru nak tolak tanah segala...now....cantik gila la. kalau tak mesti aku jadi atlet jerit-jerit kat stadium.
J.E.A.L.O.U.S!
rindu UTM
thanks to Facebook UTM sudi share gambar-gambar ini.
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Thursday, February 10, 2011

4 Mereka Superhero!

kecik-kecik dah nak jadi superhero.
comel gila!
batman super comel

spiderkid..                                        
Robin!
Wonder Women
kecian superman ni..kaki pon kne bungkus!                                                    
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Wednesday, February 09, 2011

6 Kipas Angin Unik dan Comel!

geledah-geledah google, dan terjumpa dengan kipas-kipas yang comel ini!
sejuk mata memandang kipas ni belum lagi kena anginnyeee...cewahhh!






comel kan? kan? kan?
nak beli? semua kipas ni dijual di SINI

p/s: nanti hari jadi aku, siapa-siapa leh tolong beli kan tak...nak..nak..! ngee~
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tuesday, February 08, 2011

1 Tak suka itu pasti!

muka aku ni muda ke atau macam remaja sekolah ke..? (tolong jangan jawab)
mak aku cakap..muka aku dah tak macam budak sekolah dah...muka dah matang (kehkehkeh)..
masa dulu-dulu sekolah lagi kan..muka memang remaja la.of kos! Tapi sekarang..
yea dah boleh kawin! (saje bold lebih-lebih) miaahahahah.....tapi...
perkara paling aku tak suka budak bila ada skolah nak test mengorat!
tolong la adik-adik...u ols muda lagi...tak mo ngorat-ngorat..
geli dek non...kena ngorat dengan budak lagi muda dari adik sendiri..yekkks!
.
cam mana la artis atau sesetengah orang tu boleh pulak nak berkapel or kahwin dengan orang lelaki yang jauh lagi muda dari mereka...tapi kalau dah tertulis..jodoh la maksud aku tu...nak buat macam mana kan...
Allah knows better. ye tak?
.
adoii aku berharap Aaron Aziz ke ngorat....Jehan Miskin ke...sapa lagi ek...
tapi depa tak mahu plak ngorat eden nih!
ok sudah Baizura.jangan berangan.. karang aku slap laju-laju pipi kamu tu!
sekian sudah!

p/s: memang tak suka situasi tu.x la desprate sangat nak kena mengorat.hati ku dah dimiliki. cewahhh!
entri apa aku merepek nih?
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Monday, February 07, 2011

7 Set Chess Paling Mahal di Dunia!

The Royal Diamond Chess adalah chess buatan tangan. Mengunakan emas putih 14-karat dan menggunakan 9900 berlian putih dan hitam adalah antara chess yang paling mewah sekali kat dunia.
Direka dan dan dimiliki oleh seorang artist, pereka dan master of jewelery yang bernama Bernard Maquin.
.
jom usha gambar!


            

         
                            
sumber: Diamond Lighter
................................................................

Satu lagi set chess mahal adalah Jewel Royal Chess Set. Dibuat daripada emas dan platinum, set ini juga mempunyai zamrud, mutiara, nilam dan ruby! 
.
jom usha gambar!



  



p/s: grrrr geramnye tengok set chess ni! rasa nak jugak satu! nak free tak nak beli!                                               
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Sunday, February 06, 2011

4 [Gambar] Monalisa beraksi!

jom tengok berberapa aksi potret Monalisa yang diedit khas oleh peng'edit' pro.
.
gambar asal macam ni la rupa dia
ala bulat nyeeee dia!
teringin nak jadi Mr.Bean atau Mr.Bean yang teringin jadi Monalisa?
pinjam body ye Monalisa..
Monalisa makan Cokelat Getah (chewing gum)
uishhh puas korek hidung ni!
merokok buatkan wajahku cengkung...
images: dari Mr.Goooglee!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Saturday, February 05, 2011

6 Motosikal nafsu tak hengat.

motor jenis apa ni!
.
.
.
.
ehhhh tak sesuaaaiiiiiiii motor ni.
kalau ada kat Malaysia, JPJ ke polis ke..askar ke...sila tahan penunggangnyee!
ehhh askar pon tahan motor ke? ngeee~ (*_^)

images: google


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Friday, February 04, 2011

2 Perlu ke deactivate Friendster ku ini....

ohhhoiiiiii..keseian beta aku tengok friendster aku weyh...! tak berjenguk-jenguk pun..
dah aku sendiri pon tak tengok friendster aku, ate nak harap orang lain menepek view friendster aku plak, jangan harap la dek non....
dah tak ingat kali terakhir dapat freind request bila...dapat messages dengan komen pun tak ingat..
nak deactivate macam sayang je kan...hahaha.
biar la friendster ni...kenangan dulu-dulu banyak.
cari boypren pakai freindster.muahahha...tak tipu je tu. tak gatal sampai macam tu skali ok.


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Wednesday, February 02, 2011

0 koleksi Header dulu sampai sekarang

1st header tak ada gambar-gambar..tulisan je..
jadi kongsi apa yang masih ada dalam simpanan je la yek..
dulu pakai nama blog K.a.mi {kami tu sebab kongsi fa cai dengan En.Teman Lelaki.
but now tak kongsi-kongsi dah.
jadi tukar nama jadi BELOG BAIZURA.

p/s: tak reti sangat nak buat lawa-lawa...tak ada idea.selalu tak ada idea!




Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

8 pelakon kanak-kanak Trilogi Cinta memang best!

korang tengok tak cerita TRILOGI CINTA kat TV1.
kat video bawah ni pelakon kanak-kanak cerita tu kan!?
Nur Fureena Ezlin. comel gila dia berlakon!
dah la comel, pandai gila lah berlakon! salute! siap lengok badan, mimik muka lagi..
aku keje sengeh je kalau tengok dia berlakon.
yang bestnye, dia berlakon tak nampak macam hafal skrip pon.
haishh anak sapa la ni....bijak..bijak...


ada satu foto dia yang aku jumpa..watak dalam Trilogi Cinta tengah peluk Fouziah Ghous.
ehhh barapa ek umour dak kecik ni..? ada siapa-siapa tahu tak..hehe

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...