our baby

Lilypie First Birthday tickers

Tuesday, February 22, 2011

9 [ Edisi WANITA ] Sakitnya sengugut!!

Entri sebelum ni aku cerita pasal PMS,(kalau tak baca lagi klik PMS) so dalam entri kali ni nak cerita pasal Dismenorea atau bahasa asli melayu sengugut. Sengugut/Dismenorea ni adalah merujuk kepada rasa sakit yang korang alami semasa period. Mungkin sakit ni lebih teruk masa 2 hari pertama period atau kadang-kadang tak sakit langsung..(magic! tiba-tiba tak sakit pulak). Ada gadis yang mengalami sakit teruk guling-guling, tapi ada juga yang sakit ala kadar je. ( bestnye macam tu!).. INGAT!!! Beza tau antara PMS dengan Dismenorea ni...sebab PMS terjadi sebelum period.OK?

Punca:
~ Disebabkan oleh pengecutan atau pergerakan kuat otot uterus. Wanita yang dismenorea melampau mungkin menghasilkan lebih prostaglandin dalam uterus mereka. Prostaglandin tu = otot yang bergerak lebih kuat dan kerap, maka aliran darah dikawasan tersebut menjadi kurang lalu menyebabkan saraf lebih sensitif pada kesakitan! OMG!

Simptom-simptom:
~ Sakit yang dekat bahagian bawah perut. Rasa macam "Ya Allah sakit gila kenapa perut aku ni..."*berpeluh sikit kat dahi sebab tahan sakit*
~ Sakit kepala melampaui batas..hehe
~ Muntah, atau rasa macam nak muntah
~ Cirit-birit
~ Pengsan. (tahap kritikal dah ni..)

p/s: pada gadis kat luar sana, kalau dah sakit sangat tu makan panadol pas tu tido. kalau sapu minyak panas kat perut pon sodappp! Tapi kalau sampai tahap pengsan segala baik jumpa doktor, mintak ubat. okeis?
babai!

Sumber bacaan: kotex (tentang gadis)
image: google
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

9 comments:

Cik Dya said...

Memang sakit...lebih kurang cam sakit bersalin..huhu.Orang tua cakap,kalau sakit senggugut ni sila ambik tungku yang suam2 tu,bertungku kat atas rahim tu..area kawasan bawah perut tu kan..insha allah lega sikit.
By the way,invite join contest di blog saya..Jom ^_^

nur baizura said...

@Cik Dya tapi nanti kalau salah tekni bertungku tu takot mandul trus kang.hehe..bole ke jd cm tu.. :l:

Qaseh ElyaNas said...

mybe mksud bertungku tu.. guna air suam / hangat & letak dlm botol air, then letak kat bawah perut utk melancarkan darah tu hehehehe

scha_imal87 said...

gud infO..mintak share yer mis blog..heheh..mekasih..follow u..hit me back :)

nur baizura said...

@Qaseh ElyaNas ooo..ingt letak ape ntah atas perut tu..mekaseh2! selalu makan panadol je kalau tak tahan. :n:


@scha imal87 share le cik scha imal.hehe :m:

paan sabri said...

owh, snegugut boleh time bila2 je ke? baru taw.. haha..

paanthology: meter topup di uniten buat student happy?

nur baizura said...

@paan sabri tak baca ke saudara...sy dh tulis rsenye complete dh kat atas tu.ape daa...heheh :e:

sicomot-comel said...

hurmm..

salu bila senggugut kena semua yg dsebutkan kecuali pengsan..

tp tu lah,mkn panadol n tido.bgn tdo,alhamdulillah,,mst okei

nur baizura said...

@sicomot-comel kalau time keje cam ne nk guling2 tido.. :b:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...