our baby

Lilypie First Birthday tickers

Thursday, October 31, 2013

0 Scan ultrasound minggu ke 7 kehamilan

Salam sayang :)
Entri kali ni still pasal pregnancy yang sangat mengujakan....
Insyaallah, 9 bulan akan mengandung, jadi tentunya banyak cerita nak tulis.....
Tak ada orang nak baca? Tak pe lah~ Im happy tulis conteng-conteng kat sini..
I takde diari... :) heheeh
.
Kali ni nak share gambar scan ultrasound minggu ke 7.
Jangan hairan ye kenapa asyik scan je...bukan saja-saja nak p scan okeyh...
Tapi my case masa minggu ke 7 ada spotting lagi...and plus check up kat pantai puteri Ipoh, memang everytime check up akan ada scan session. :)
Ohh by the way, kat Klinik Kesihatan Ibu dan Anak pun ada checkup jugak...
KKIA akan check Hb level and glucose level every time pergi checkup..tapi kat Pantai Hospital tak~
.
Orite sambung balik pasal scan...
So..happy lah, boleh tengok baby..--> bukan happy sebab spotting okeyh..don't get me wrong!
Macam teruja...masa minggu ke-5 just nampak kantung hitam.Boleh refer kat entry ini .
Tapi minggu ke-7 dah nampak rupa macam....ntah la...belum menyerupai manusia lagi..
Tapiiiiii boleh dengar heart beat! Bayangkan..daging yang belum menyerupai manusia tu dah ada jantung dan dengan teknologi moden kita boleh dengar...dup dap dup dap... tiba-tiba timbul rasa sayang..kasih pada insan yang kuat ni..
Subhanallah...
Masa tu rasa nak menitis air mata...tak sangka dalam perut ni ada lagi satu jantung yang berdenyut.
Amanah Allah yang akan menjadi khalifah Allah dimuka bumi.
.
gambar dalam bulatan biru tu la si permata hati ku :)
Belum menyerupai manusia..dalam proses kejadian yang sangat hebat!

Okey, rasa nak pergi beli mesin ultrasound so that boleh tengoh dia everyday.... :)




Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

5 Spotting pertama semasa usia kandungan 5 minggu

Salam semua...
Nak ceritakan kisah diminggu ke-5 kehamilan...
Memandangkan ni kehamilan pertama aku, jadi banyak sangat benda yang aku tak tahu...semua info banyak google kat internet..cari ilmu. Malas nak bertanya sangat kat orang, takut-takut orang meluat pulak nak jawab. Kadang-kadang tu soalan bodoh je, tapi bodoh-bodoh pun perlu tahu....
.
Pagi tu macam biasa, bangun tido untuk pergi kerja.. hoyeahhhh terpaksa pergi kerja...
Sebelum mandi tu..alamak..tengok-tengok apa plak ni....pregnant pun macam period?
Ke tak jadi pregnant...??? Lepas tu boleh pulak buat bodoh, then pergi kerja macam biase..dengan pakai pantiliner...
Dalam pukul 11 pagi lepas meeting, aku pun amik time-off keluar jap dari pejabat..pergi ke klinik panel..
Doc kat klinik panel tu mulut macam puaka...!
Dia langsung tak mententeram kan hati aku..boleh pulak dia cakap.."mungkin baby ni cacat..tak lama lagi dia jatuh sendiri..." " Kami tak boleh scan lagi sebab kecik lagi..tak nampak pun lagi...sila datang lagi dua minggu. Kalau lagi dua minggu scan masih ada, kira ada la..kalau tak, dah gugur la tu.."
Ok, thanks doctor...aku pun rasa nak luruh jantung ni..Balik pejabat terus tak jadi pergi lunch..susah hati beb...petang tu aku pergi ke hospital pantai puteri Ipoh..Gynea pun dah balik..tapi doc kat emergency room tu call dia untuk datang...Alahamdullilah...ada doc nak check...
.
Doc tu dia jelaskan kat aku tentang spotting diawal kehamilan...bla..bla..bla...sampai la aku paham...
lepas tu dia cakap boleh scan..tapi minggu ke-5 apa yang dia expect untuk nampak adalah satu kantung hitam yang perlu berada dikedudukan yang sesuai dalam rahim...jom tengok gambar scan....

nampak tak..kantung hitam dalam bulatan biru tu...tu usia 5 minggu..

So far, penerangan doctor tu amat la melegakan hati...doctor bagi aku satu suntikan kat punggong...hehe
suntikan tu untuk kuatkan rahim. Lepas tu dia bagi ubat hormon, Dupaston (cam tu ke eja...) 
.
Nasihat doctor, kena jaga la...jgn angkat barang berat-berat...jangan berlari..dan banyakkan berehat...

Sampai disini sajalah ye kali ni....bye-bye sayangss!


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tuesday, October 29, 2013

5 Saya mangandung! |UPT Test|

Alhamdullilah...dengar tajuk pun dah tahukan entry kali ni berkisarkan pasal ape...
Sebagai wanita yang dah berkahwin semestinya aku tertunggu-tunggu saat nak bergelar ibu...memang kalau boleh nak secepat mungkin...orang kata lepas kawin tu biar la relex berdua dulu..tp apa aku kesah...aku dah bercinta 7 tahun..rasa dah lama kot...sekarang rasa nak ada baby sangat-sangat-sangat!! Hehe.

Al-kisahnya aku yang terlebih tak sabar ni akan buat UPT every month sebelum period aku due. Haha gilosss...orang buat lepas due..konon-konon nak buat cam Fasha Sandha. Wakaka..tapi sume test negative la kannnn...
Aku kawin ujung bulan 5.. kiranya bulan 6 buat sekali test...failed!! 
Bulan 7 buat sekali lagi test..failed jugak!
Tibanya bulan puasa...lepas period selesai..puasa la macam biasa..melepas nak puasa penuh...dalam kiraan patutnya raya ke 4 dah period lagi..tapi tertunggu-tunggu tak mai jugak...lepas tu malam hari sepatutnya period, aku p ke farmasi nak beli ubat resdung..so hubby bawa la g farmasi..masuk farmasi aku p beli UPT...tak beli pun ubat resdung..husband tanya la mana ubatnya..haha...aku selamba jawab "eh lupa!!"...dia tanya beli ape je masuk farmasi..aku mula-mula nak rahsiakan..tapi kena bagi tau jugak la..sebab penyakit pelupa ni...
Balik malam tu husband suruh buat la test UPT..aku malas nk buat lagi..sebab dah malam, kalau ikot pembacaan orang suggest buat kencing pertama pagi-pagi..
Tapi dah husband suruh juga..aku buat je la..
Jeng jeng jeng...bila tengok keputusan UPT tu..ada nampak dua line..but lagi satu tu very faded...pastu aku tunjuk kat husband...masa tu keliru sangat..

Then dengan jayanya aku google... Gogle punya google...ada yang cakap tunggu few days lagi then buat test lagi sekali...
Selang sehari lepas tu..aku pegi beli UPT test lagi..kali ni beli 2 set! Satu jenama guardian Rm7 satu lagi jenama clearblue Rm29.90..digital lagi..hehe...
Balik tu buat yang murah dulu...sedih gila tengok 2nd line tak de pun...lepas 10 minit baru nampak...tapi kali ni nampak jelas dan nyata...mengikut google..keputusan tu tak betul sebab dah lebih dari masa menunggu..patutya 5 minit je..so..I'm very upset la..

Yang bengongnye..aku pegi selongkar tong sampah dalam bilik aku untuk cari UPT test masa aku buat sebelum missed period dulu..konon nak compare UPT yang faded line dengan UPT masa sebelum missed period. Memang jelas UPT masa sebelum missed period tak ada langsung 2nd line walau disuluh dengan sinaran uv.
Hati dah tak tenteram....

(Kisah gambar - See..bawah sekali memang tak de line langsung..sebab after few days buat test datang period as usual..then yang tengah-tengah tu buat time hari sepatutnya period (tak tunggu delay langsung, aku perempuan tak sabar..)tiba-tiba ada very faded line...then the above one yang test after hari ke 3 delay period...)

Hubby pun suruh guna clearblue...aku pegi buat plak lagi skali...sementara nak tunggu result tu..menggigil dow tangan...tiba-tiba tulis "Prengnant". Lepas tu..tunjuk kat husband..dia cakap mai la dia tolong pengangkan..dah menggigil je...lepas few minit, keluar plak tulisan 2-3. Which means 4-5 minggu preggy. Alhamdullilah....


Orang pertama yang kami bg tahu ialah mak aku le...lepas tu suruh mak rahsiakan...
Dan dengan happynya mak aku bg tau dia dah bocorkan rahsia kat adik perempuan aku..dushhhh...dush.... (°.°)"

Happy okeyh!

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

0 Wedding Outdoor Photoshot

Yihuu...
Lama gilos tak update...phew...~

This time nak share my outdoor photo shot..Outdoor session sehari selepas majlis kenduri...hehe
Serious tiyedddd...
Tapi terpaksa, sebab the next day dah nak fly to Sabah..Honeymoon Bah...Bah..Bah...
Photoshot kali ni pilih kaler putih kecreaman..

Dipendekkan cerita...
Majlis akad nikah kaler biru turqoise...
Majlis Walimatul Urus kaler Pink Manik Biru sikit-sikit...
Outdoor Photoshot kaler Putih kecreaman...
Majlis Walimatul Urus pihak lelaki kaler Kuning diraja...

Banyak gila baju aku pakai...
Jenuh jugak nak arrange kaler biar tak overlap...

Overall, happy dengan semua majlis...semuanya memenuhi kehendak hati...Alhamdullilah...






Apa macam? Hehehe..
Ok tak? 
Camera man ni orang yang sama yang amik gambar masa nikah dan majlis walimatul urus..
Sekali sepakage..3 hari berturut-turut tersengih depan dia..dia pun duk snap-snap je..

Frankly speak..Saya tak fotogenik langsung!!!!

My husband nampak lagi ikhlas senyum..huh..

Sampai disini sahajalah entry kali ni pasal photoshot...Habis dah cerita pasal Majlis perkahwinan saya...Next will share something new....

Taraa...tunggu...~ till next..bye!

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...