our baby

Lilypie First Birthday tickers

Thursday, October 31, 2013

5 Spotting pertama semasa usia kandungan 5 minggu

Salam semua...
Nak ceritakan kisah diminggu ke-5 kehamilan...
Memandangkan ni kehamilan pertama aku, jadi banyak sangat benda yang aku tak tahu...semua info banyak google kat internet..cari ilmu. Malas nak bertanya sangat kat orang, takut-takut orang meluat pulak nak jawab. Kadang-kadang tu soalan bodoh je, tapi bodoh-bodoh pun perlu tahu....
.
Pagi tu macam biasa, bangun tido untuk pergi kerja.. hoyeahhhh terpaksa pergi kerja...
Sebelum mandi tu..alamak..tengok-tengok apa plak ni....pregnant pun macam period?
Ke tak jadi pregnant...??? Lepas tu boleh pulak buat bodoh, then pergi kerja macam biase..dengan pakai pantiliner...
Dalam pukul 11 pagi lepas meeting, aku pun amik time-off keluar jap dari pejabat..pergi ke klinik panel..
Doc kat klinik panel tu mulut macam puaka...!
Dia langsung tak mententeram kan hati aku..boleh pulak dia cakap.."mungkin baby ni cacat..tak lama lagi dia jatuh sendiri..." " Kami tak boleh scan lagi sebab kecik lagi..tak nampak pun lagi...sila datang lagi dua minggu. Kalau lagi dua minggu scan masih ada, kira ada la..kalau tak, dah gugur la tu.."
Ok, thanks doctor...aku pun rasa nak luruh jantung ni..Balik pejabat terus tak jadi pergi lunch..susah hati beb...petang tu aku pergi ke hospital pantai puteri Ipoh..Gynea pun dah balik..tapi doc kat emergency room tu call dia untuk datang...Alahamdullilah...ada doc nak check...
.
Doc tu dia jelaskan kat aku tentang spotting diawal kehamilan...bla..bla..bla...sampai la aku paham...
lepas tu dia cakap boleh scan..tapi minggu ke-5 apa yang dia expect untuk nampak adalah satu kantung hitam yang perlu berada dikedudukan yang sesuai dalam rahim...jom tengok gambar scan....

nampak tak..kantung hitam dalam bulatan biru tu...tu usia 5 minggu..

So far, penerangan doctor tu amat la melegakan hati...doctor bagi aku satu suntikan kat punggong...hehe
suntikan tu untuk kuatkan rahim. Lepas tu dia bagi ubat hormon, Dupaston (cam tu ke eja...) 
.
Nasihat doctor, kena jaga la...jgn angkat barang berat-berat...jangan berlari..dan banyakkan berehat...

Sampai disini sajalah ye kali ni....bye-bye sayangss!


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

5 comments:

queen of rock said...

Hi salam, nak tanya scan ni luaran ke through vagina?
Thank you!

nur baizura said...

@queen of rock hai..scan luar..kat perut je.

sarina megat said...

Hi salam nk tny masa scan 5 minggu 2 npk kantung sahaja or npk jantung sekali

nur baizura said...

5 minggu nmpk kantung je. 7 minggu bole dgr heart beat

Puteri Nurul Nabila said...

Kalau scan 8 minggu, tapi nmpk kosong je lagi. Mcm mana eh?? Doc ckp kdg2 mmg belum nmpk. Tp risau la hati ni :(

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...