our baby

Lilypie First Birthday tickers

Monday, December 29, 2014

0 Gunting rambut

بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ

Pertama kali nak potong rambut Harraz.
Rambut Harraz dah nak masuk bijik mata..kesian pulak tengok dia tonyoh mata.
Nampak kusut je..

Ni original rambut dia..tak pernah potong sejak lepas cukur 7 hari..

Ni gambar lepas kena potong rambut...


Ada orang kata macam gegurl...ada ke patut...ish--ish..ishh..



Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

0 Kuruskan Badan.

Aku yang terdesak nak kuruskan badan!
Never imagine, sebelum ni aku kurus macam anorexia tiba-tiba fikir macam mana nak kuruskan badan.
Semua ni penangan lepas bersalin dan hidup bahagia.
Sebelum kawin dan selepas kawin sebelum mengandung = berat maintain 42kg dengan tinggi 161cm. Yes..yes..yes..
Aku tahu tu kurus dan memang really underweight.
Masa pregnant last sebelum bersalin timbang berat 56 kg.
Lepas 60 hari cuti bersalin sudah 48kg...kini 53kg..haaa kau...
Aku berat!!

Target 2 minggu tak nak sentuh nasi dan apa-apa jenis karbohidrat.
Harap usaha murni ni tercapai.
Aku just nak berat 48kg je. Come on! Chaiyok! Chaiyok!

No nasi..no mee..bihun...roti...coklat..kek..ice cream..air manis...
Hah...I know I can do it!


Tengok pipi tu....macam kena Pam!
Haa itu picture sebelum ( masa 3 bulan lepas kawin...) pipi ku runcing..tak lawa je rasa.
Selepas..Pipi tu berisi..I prefer this..

Tapi baby porch kat perut tu kena work out sikit kot...mungkin sebab tu berat naik..kan..kan?


Positif please... :)



Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Thursday, November 20, 2014

0 Rumah Pertamaku [PART 2]

Assalamualaikum.
Bercerita mengenai rumah pertamaku lagi..
Developer rumah aku ni ialah Kinta Properties. Actually seluruh Bandar baru Sri Klebang (BBSK) dibangunkan oleh Kinta Properties. 
Banyak perumahan yang diorg bina dekat BBSKni, aku pilih Strand Park sebab bekenan dengan pattern dan harga yang ok.
Kalau nak cakap pasal pattern rumah ni memang banyak hal...Perkara paling penting kot yang aku consider sebelum beli rumah.
Pattern kalau tak cantik, nanti nak renovate banyak fulus lagi nak keluar. 


Ok ni gambar aku ambil dari website Kinta Properties.


Rumah 2 tingkat dengan keluasan 24x75 kaki persegi dengan harga MYR 362,xxx.
Rumah ni ada 5 bilik tidur + 1 bilik utiliti. Bilik utiliti ni bukan stor, sebab rumah ni dah ada stor tertutup siap pintu dekat bawah tangga. Jadi can consider ada 6 bilik. 4 bilik air.
.
Gambar kat atas ni ruang tamu..sambung dengan ruang makan. 

Bawah tangga tu stor..Gambar ihsan dari Kinta properties..


Gambar ni pulak view dari dapur kering ke ruang tamu. By the way, dapur kering ni kosong.
Developer yang build kitchen cabinet kat situ. If nanti dapat rumah, kawasan tu kosong la.
Dapur basah kat belakang..
.
Kalau ikut budget aku, mungkin la nanti tak buat kitchen cabinet kat situ. Hahaha.
Tapi dah terbayang-bayang nak letak patisyen or divider untuk bahagikan ruang tamu dan ruang makan.
.
.
Haish tak sabar tunggu dapat kunci rumah ni..
Insyaallah dalam bulan March or April 2015.
..
bye!


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

0 Rumah Pertamaku

Alhamdullilah..
Ini perkara yang tak berapa dirancang.
Tak semena-mena masa on day way balik ke rumah lepas kerja terfikir nak beli rumah sendiri.
Agaknya masa tu kuat terperngaruh dengan perlaksanaan GST tahun 2015.
Jadi terfikir la sementara masih di tahun 2014, dan GST tak start lagi..apa kata kita beli rumah..
So, mulalah aku meluahkan rasa nak membeli sebuah rumah dekat Husband aku..
.
Bantahan.
.
Tu perkara pertama yang aku dapat. Alasannya, "kita tak tahu lagi nak tinggal dekat mana..nak kerja kat mana..."
Jadi perkara yang aku jelaskan kat husband aku ialah...
"kita kerja swasta...sampai ke-tua kita boleh pindah randah..takkan dah tua baru nak beli rumah...
Kalau kita beli sekarang, then kita pindah somewhere, kita boleh sewakan..."
Jujurnya aku pun tak tahu kat mana aku akan habiskan sisa usia..kalau lah aku tahu makanya akan ku rancang hidup dengan lebih baik..
Tapi kita manusia yang secara azalinya tak akan tahu ketentuan masa depan..
.
Weekend.
.
Aku pun mulakan siri mencari rumah..
Pusing-pusing sekitar Ipoh.
Rumah pertama aku pergi, adalah rumah contoh dekat Bandar Baru Sri Klebang (BBSK).
Lepas tu Klebang Ria, Klebang Restu, Chemor...bla..bla..bla...
.
Faktor.
.
Kawasan Klebang sekarang tengah membangun. 
AEON Klebang dalam proses pembinaan. Kawasan perindustrian, means kilang tempat aku kerja pun sebelah AEON je. Kedai-kedai pun banyak...Kawasan ni banyak la juga melayu..macam sama rata.
Majmuk.
Kalau menghala ke Bandar Ipoh, aku tak jumpa tempat yang menarik nak tinggal.
.
The next day, aku decide nak amik rumah yang pertama aku survey.
Which is dekat Bandar Baru Sri Klebang.
Aku pergi lagi sekali kat situ bawa mak. Harus lah kan bawa mak untuk tengok rumah yang bakal aku beli.
Nak tengok jugak komen-komen orang, mana tau mata aku dah dikaburi oleh rumah yang aku dah berkenan tu..Maklumlah bila dah berekenan, semua nampak cantik.
Bila pertama kali mak tengok, dia berkenan jugak..Alhamdullilah.
.
Dua tiga hari lepas tu, aku dengan husband pergi ke rumah tu untuk buat tempahan.
Pantas kan!!
Bayaran untuk booking ialah sebanyak Rm3000. Mahal jugak..pfft...
.
Ok, lepas tu submit semua borang untuk process and apply for housing loan.
Tunggu...tunggu...takut loan tak lepas...
.



sambungan next entry...

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Monday, November 17, 2014

0 Baked Carbonara Meetball with Cheese

Chuols...!
Nak share resipi buat Carbonara Meetball {Favorite Food I... tak tahu kenapa craving sangat, rupa-rupanya ada baby dalam rahim..hehe..}
By the way, itu kisah sebelum morning sickness la..

Selalu beli meetball ni dekat Pizza Hut. Mahal jugak, berapa ketul je kat dalam tu.
Tapi sekarang dah tak ada Carbonara Meetball dekat Pizza Hut, yang ada Tomato Meetball.
Tak sedap. I tak suka sos tu..sebab dia pakai sos Spaghetti yang masam tu..
Tak suka! Tak suka!
I tak makan Spaghetti.

lets checkidout macam mana nak buat this food.

Bahan-bahan :-
Meetball (ikut suka la nak berapa ketul)
Cheese (slice or monzarella or apa-apa jenis cheese except cream cheese!)
Oregano
Sos Carbonara With Mushroom -PREGO
Garam
Laba Hitam
Capsicum
Minyak masak/butter (2- 3 sudu kecil)
Susu segar
Bawang putih
Bawang Merah

Cara-cara :-
Goreng meetball dengan sikit minyak masak bersama bawang putih dan bawang merah...
Ummmm wangi...

Bila dah masak, biarkan dia relex sekejap..
Masak sos PREGO dalam periuk lain sampai mendidih.
Tambahkan susu segar kalau sos terlalu pekat (tambah air pun boleh je).
Tambahkan seasoning (garam, oregano dan lada hitam).
Siap!!

Tutup api, then boleh la tuang kan meetball dalam sos tu..
Nanti kita kena bakar benda ni okeyh..so pilihla bekas yang boleh masuk dalam oven.

Inilah rupa lepas tuang meetball dalam sos carbonara tu...
Lepas tu, letak capsicum yang dah dipotong..
Kalau masukkan capsicum awal-awal masa goreng meetball, nanti capsicum tu layuuuuu..

lepas tu boleh carik-carik cheese untuk tabur kat atas sebelum bakar..
Quantity cheese tu terpulang pada selera masing-masing..
Tak ada restriction.. 
Lepas tu bakar la 15-30 min, ikut kehebatan oven korang.


Tadaaaa!
Siap!

.
.
Mudah. Cepat.
.
.
.
.
.
Siap untuk dimakan oleh suami tercayang.
Hehehe..


(p/s: Baked Carbonara Meetball with Cheese makan dengan Spaghetti)


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Monday, November 10, 2014

0 Pavlova

Hi..
Just want to share I have made my first ever Pavlova!!
Hahahaha.

Sejujurnya aku tak pernah makan Pavlova. Tengok gambar je.
Ntah cam mana rasa nak buat sendiri Pavlova tu.. semangat yang datang berkobar-kobar.
Sampai lupa siapa la nak tengokkan anak kalau aku sibuk di dapur.
wellll..nak seribu daya kan..
Anak tu tinggal kasi papa dia jaga jap..

Mai tengok cam mana nak buat ni..
.................
Bahan-Bahan utk disc:-


4 biji telur putih
200gm gula castor
1/2 TSP esen vanila
1/2 TBSP cuka makan
1 TSP Tepung jagung


Ok, firstly...pukul telur putih sampai berbuih dengan mixer...
Bila dah berbuih, masukkan gula castor sikit demi sidikit..
Pukul lagi sampai berkilat and creamy..

Bila dah creamy and berkilat, masukkan esen vanila.

Pukul lagi dengan mixer sampai adunan tadi jadi bertanduk.
Lepas dah agak-agak bertanduk tu, try terbalikkan bowl tu..
Kalau dah tak tumpah bila terbalik, kira ok la tu.
Kalau tumpah, korang buat lagi sekali la ye...haha
Last sekali, masukkan tepung jagung dengan cuka kedalam adunan tadi..
Kacau bagi sebati dengan senduk je..Tak payah over guna mixer dah okeyh!

Lepas tu boleh la sendukkan marigue ni dalam piping beg..untuk bakar.
Tengok la aku piping memang teruk...

Lepas tu boleh bakar la ye..sebelum tu panaskan la oven dulu..
Bakar 150 celcius 30 min..
Nampak macam gelap kan..tapi tak gelap sangat..pencahayaan je tu.. hehe :)
Kalau gelap nanti pahit..so jaga-jaga la ye uols..

Oh ye, aku buat dua disk sama saiz..
aku bakar 2 kali.
Satu untuk lapisan bawah, satu lagi untuk atas.

Ok, lepas bakar membakar, kita buat whipped krim pulak untuk topping.

Bahan-bahan untuk topping:-
250ml whipped cream
20gm gula castor

Buah-buahan


Whipped cream tu kena masuk dalam mixer bersama gula castor, putar sampai bertanduk jugak...
Tapi jangan putar lama sangat, nanti pecah minyak..rosak cream tu.

Lepas tu boleh la hias...

Aku hias guna kiwi dengan strawberi je.
Mula-mula sapu satu layer cream atas layer pertama, letak buah-buahan atas lapisan pertama.
Then letak disc kedua...
Ulang guna langkah yang sama..
Hias la dengan buah-buahan :)

Siap!!!









Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Monday, November 03, 2014

1 Harraz's progress. 6 bulan.

Huh..it has been a long time I'm not updating my blog.
The reason is..too busy...!!
Sedar tak sedar my dear baby boy, Muhammad Danish Harraz dah 6 bulan.
Alhamudllilah, sejak lahir tak pernah lagi demam, cuma sering batuk dan selesema..
Mungkin antibodi dia tak berapa bagus kot nak lawan selesema dan batuk.

6 bulan pertama menjaga Harraz adalah perkara yang paling hebat kot..
Won't believe that I was a mother now. :)
Harraz dah mula angkat badan macam posisi merangkak seminggu sebelum turn to 6 month.
Tapi..dia tak reti duduk lagi..apa yang aku perasan dia tak reti duduk sebab dia extra aktif.
Tak sempat nak duduk diam, dah nak bergerak sini sana..

Bila dah 6 bulan setengah Harraz dah pandai merangkak Dan secara automatic pandai duduk.. Alhamdullilah.
Dua hari lepas pandai merangkak sepenuhny dii dah start memanjat pulak. Gelojoh ke?
Hahaha 👼👼

See..dah merangkak 👶

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Monday, May 05, 2014

1 Baby selesema dan batuk.

Sekarang baru tahu macam mana risaunya bila anak sendiri sakit. Ohh begitu hebat risaunya.
Malam tu..aku terdengar macam ada orang selesema. Bila diamati rupa-rupanya bunyi tu datang dari baby ku, Muhammad Danish Harraz. Ya Allah..tengok muka dia sengsara je nak bernafas. Baby Harraz baru 26 hari.. masih kecil untuk nak tahu erti sakit.
Macam mana dia nak bernafas kalau hidung penuh hingus..

Tengah pagi buta tu aku try sedut hingus dia guna nasal aspirator (jenama Anakku). Hmm tak berkesan..setitik hingus pun tak dapat disedut keluar..
Ya Allah siksanya Harraz nak bernafas.

Alhamdullilah bila siang je hidung dia dah macam clear sikit.
Tapi bila petang selesema macam dah datang balik..OMGeee. risau..
Aku duk termenung fikir kan macam mana nak sedut hingus dia keluar..
Dalam duk fikir tu..terfikir satu idea..
Aku nak sedut hingus dia guna breast pump!
Yeahh guna breast pump!
Memandangkan breast pump bertindak sebagai suction machine, so mesti dia boleh suck hingus tu.
So..experiment pun bermula..
Aku guna breast pump Spectra M1.. and guna satu tiub..hujung tiub tu aku sambungkan dengan kepala nasal respirator Anakku.
Kalau guna tiub tu, tak muat pulak nak sumbat dalam hidung Harraz. *ko ingat hidung anak aku tu besor sangat ke*

Aku sedut guna suction level 1 je. Kalau guna level 2 boleh la untuk hidung budak besar sikit.
Hasilnya memang berbaloi.. dapat sedut hingus hijau keluar..lega rasanya. Syukur..
Walaupun dalam kotak breast pump tu ada tulis jangan basuh tiub tu..tapi aku degil jugak. Hingus dah termasuk dalam tiub tu.. kena la basuh takut nanti tercemar plak masa aku pump susu.
Kalau rosak breast pump tu pun tak apa la.. janji anakku boleh sihat..

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Friday, May 02, 2014

4 Mudahnya bersalin!

Assalamualaikum ibu-ibu bapa-bapa..
Bakal ibu dan bakal bapa :)
Syukur..aku dah bergelar ibu pada usia 25 tahun. Well..still 25..bulan Jun baru masuk 26. Hehe..
Surat beranak my baby pun tulis usia ibu dan bapa 25. Wakaka..perlu ke nak bangga kat sini? Watever...

Bercakap pasal title post kali ni "mudahnya bersalin", - ini semua berdasarkan pengalaman pertama aku. Iye, baru pertama.
Bukan nak berlagak, or cakap besar..just nak share pengalaman tu.

Ada nurse kat pusat bersalin dan kawan-kawan tanya, ada petua apa sampai mudah je bersalin..hmm tak ada apa petua sangat la. Kalau ikutkan history mak aku, dia cakap dia bersalin mudah jugak. So aku anggap aku ikut mak la..jenis yang mudah.

Tapi ada juga aku amalkan berberapa benda..aku google tips senang bersalin, then aku cuba la yang mana yang aku berkenan.
Antaranya consume minyak kelapa dara or VCO (virgin coconut oil). Aku start minum VCO masa minggu ke 34. Minum satu sudu setiap malam (*kadang-kadang aku tak minum, sebab malas). Aku minum VCO dari set Tanamera.  Dealer dia cakap start minum minggu ke 37. Tapi aku hentam masa minggu ke 34 sebab dalam hati aku berazam yang nak bersalin masa minggu ke 37. Kalau minum masa minggu ke 37, tak sempat la nak dapat efek kan...
Kadang-kadang aku sapu VCO kat kawasan perineum. Org suruh buat urutan perineum, aku sapu je lah....

Selain tu, banyakkan minum air kelapa muda. Yang ni tiga minggu sebelum bersalin aku rajin minum. Sodap aihhh..

Bab exercise plak, yang ni senang je.. buat dalam bilik atau dimana-mana.
Aku buat exercise ketuk ketampi 10 kali sehari. Tapi tangan tak de la letak kat telinga. Tangan tekan lutut. 10 kali tu rasa macam nak pengsan..bayangkan perut besar.. nak bagun cangkung bangun cangkung 10 kali. Berpeluh kot. Logiknya exercise ni adalah untuk buat baby engage atau turun kelaluan.

Lagi satu exercise yang biasa, adalah jalan. Yes..banyakkan berjalan.
Aku kan kerja kilang, lepas tu semua technician dengan operator aku punya work station sangat la jauh dari office aku. Memang jauh la nak kena berjalan kalau nak briefing diaorang. Aku memang kaki berjalan pun dalam office.  Naik turun tangga bagai.. fuhh...apa kesah..mengantuk kot kalau duduk je ngadap laptop. Ohh few office mate gelakkan aku sebab jalan macam penguin.  What the fish..korang tak tau ke aku sakit nak berjalan nnt tapj gigihkan jugak kaki ni melangkah.

Last sekali, positive thinking.  Itu paling penting ok. Kalau kita rasa nak mudah dan fikir tak sakit, maka mudah la..banyakkan berdoa.

Mungkin korang yang rasa nak bersalin awal atau nak mudah bersalin bole try cara aku. Mana tau berjaya. Haha..

Insyaallah aku nak anak lagi kalau diberi rezeki. Hehe :)

Good luck!!

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Wednesday, April 30, 2014

4 Bersalin pada minggu ke 37 kehamilan.

Assalamualaikum.
8 April 2014 - aku dengan ini mengistiharkan diri ku sebagai mama! Yea..dah bersalin pun. Awal dari tarikh due yang doctor bagi which is 21 April 2014.
Kisah sebelum bersalin...
Pagi tu aku bangun subuh..misi datang lagi tanya progress contraction. Since aku still ok, after solat subuh misi datang masukkan ubat lawas berak ikut bontot. Ermm.. sekejap je lepas tu aku terus ke toilet. Lawas sungguh.
Lepas tu aku amik breakfast..roti dengan air milo..makan kurma sikit..misi pesan pukul 7 pergi labour room.
Lepas breakfast aku muntah..arghh..stress betul la dengan muntah ni..
Aku makan sebab nak bagi tenaga untuk bersalin jap lagi..dah muntah mana nak mai tenaga. Pfft~
Pukul 7.15am, aku jalan pergi labour room.
Masuk situ misi cakap good morning. Haii rasa macam bukan nak pergi bersalin je.
Step first misi nak check bukaan jalan. So..dia buat VE..dah 5-6cm..dan aku masih tak sakit.
So next step is pecahkan ketuban.
Haa ini macam scary...misi guna satu kayu macam chopstick tu..terasa air suam panas meleleh keluar..banyak...
Condition aku..still ok..minta izin misi nak pergi kencing.
Lepas kencing misi suruh baring..dalam pukul 8 am..dia nk cucuk ubat or induce..lepas 30 minit ubat masuk..baru le aku rasa contraction. Makin lama makin kuat... Misi advice suruh mengiring kekiri..bagi oxygen senang sampai ke baby. Aku follow je la apa misi cakap...
Tengah sakit tahan contraction, mak, ayah dengan toksu aku masuk labour room! Ucap good luck and give me support with a big smile. Syukur..mak ayah ada berdoa untuk aku. Si suami masih setia kat sebelah..gosok belakang aku.. rasa macam cool giler..mak ayah boleh masuk labour room bagi kata-kata semangat!
Around pukul 10.15 doctor datang dengan rombongannya..
Misi dah ready cakap bukaan dah 100%.
So tinggal nak push je..
Push yang pertama kali tak cukup nafas. Dalam otak duk teringat member tagged aku kat satu artikel dalam facebook.. "Teknik meneran".
Haaa nak bersalin pun siap ingat artikel tu cakap tarik nafas panjang-panjang dan terus push..jangan curi nafas...
Masa push yang pertama aku tak curi nafas..Konon-konon pratickan apa yang aku baca..tapi baby tak keluar pun. Lagi pun contraction aku datang kejap-kejap je.. tak sampai berapa saat dah hilang.. tak sempat nak meneran masa contraction datang.
Sorang misi yang pegangkan perut aku ni pun cakap, kejap-kejap je perut ni mengeras.
Cubaan kali ketiga..baru sakit sikit aku cakap kat doktor aku nak teran.. doktor pesan suruh amik nafas masa teran tu...
Alhamdullilah kepala baby keluar.. kali ke 4 aku teran keluar la bahu dan seluruh tubuh anak ku..
Aku tak rasa sakit pun masa meneran tu..
Ntah la..mungkin Allah permudahkan urusan aku. Syukur Alhamdullilah.
Doktor pun tak gunting bawah tu..cuma ada koyakan sendiri.. jadi hanya 4 jahitan je yang perlu.
Masa doktor tengah jahit, misi bawa baby aku jumpa aku. Aku ingat lagi bau pertama kali aku cium kepala dia. :)
It was an amazing smell..
Apa yang best masa menunggu masa bersalin, misi pasangkan ayat-ayat Al-Quran.. jadi sepanjang aku sakit contraction 2 jam tu telinga aku didendangkan dengan ayat-ayat dari kalam Allah.
Masa bersalin pulak, doktor dan misi tak lepas dari sebut Allahu akbar..
Perkataan pertama anakku dengar ialah Allahu akbar.
Subhanallah. Indah sungguh pengalaman tu.
Doktor tak henti-henti puji dan beri kata semangat masa aku meneran. Memang tak rugi aku pergi bersalin kat situ.
Rasanya kalau ada 10 anak pun aku nak bersalin kt situ..
*please take note en husband*
Cost sepanjang aku duk kat pusat bersalin tu pun tak mahal. Rasanya mampu lagi.
Aku duduk sana 3hari 2malam. Total cost dalam Rm2.2k.
Apa yang dapat dengan Rm2.2k:
★ bilik single super luas
★ layanan tip top
★ bersalin dengan semua kakitangan muslimah dalam labour room
★ free gift
Aku cadangkan kalau siapa-siapa area ipoh ni kalau nak bersalin boleh la pergi ke pusat bersalin ni...aku yang duduk kat Kuala Kangsar pun gigih lagi pergi Ipoh nak bersalin. Tak jauh mana pun..40 minit sampai le. :)
PUSAT BERSALIN DAN MATA PERMATA
SILIBIN, IPOH.
Klinik milik Doktor Raoofah.
♥ my son ♥
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

0 Minggu ke 37 kehamilan - warded!

Assalamualaikum,
Sambungan dari post yang lepas..
Lepas je misi cakap bukaan jalan dah 4cm, dia terus suruh aku warded. Sebab 4cm tu dah kira fasa aktif nak bersalin. Boleh jadi petang or malam nanti mungkin aku dah boleh bersalin.
Tapi....aku tak sakit lagi! Sikit pun tak.
Sakit sebab kena seluk je..lepas 30 minit hilang sakit..all back to normal.

Aku minta izin kat misi nak balik rumah dulu..nanti dah ada contraction yang betul-betul rasa sakit baru aku datang klinik.. tapi tak diizinkan. Dia cakap dalam CTG ada tunjuk contraction..aku tak sakit mungkin sebab orang yang jenis tahan sakit.. yeke..??
So sebelum warded tu..misi suruh pilih bilik.. hehe..aku pilih la bilik yang besar sikit. Konon-konon senang le husband and family nak lepak nanti.
Pukul 2 petang, officially aku salin baju bunga-bunga with kain pink sebagai tanda aku ni pesakit. Haha
Melangut la aku dalam wad tu dengan mak aku. On air cond lepak tengok tv. Agak-agak dah bosan aku pun keluar jalan-jalan dekat lobi klinik tu. Misi yang jaga kaunter duk kalut suruh aku rehat..haishh aku bagi tau aku tak sakit..bosan duk dalam bilik tu.. lagi pun kalau jalan-jalan nanti cepat sikit sakit kot.
Dah le aku dah plan nak pergi Mydin lepas tu nak pergi nursery beli pasu bunga...tiba-tiba cancel sebab masuk wad. Nasib baik la beg baju aku dengan baby dah ada dalam kereta aku.

Aha..masuk je wad tu, misi tadi terus mintak beg baby. Dia cakap nak siapkan tempat tido baby..baby boy, so nak prepare selimut biru. Haha :)

Selang sejam misi datang tanya progress contraction aku..im sorry misi..so far no progress yet. Im still ok 100%. Misi cakap doctor suruh bersalin normal..so dia bagi tempoh sampai esok pagi..kalau tak sakit juga, diorang akan induce pukul 8 pagi.
Suami aku sampai klinik tu petang after balik kerja. Malam tu dia tido lena gila..macam la tido kat rumah..
Dalam hati aku geram jugak la..aku tengah nervous ni..tak ada pulak orang nak diajak sembang..dia tidoq sakan..
Nak sembang dengan dia..nak minta maaf kalau ada salah silap..
mana la tau kot-kot aku bersalin nanti ditakdirkan aku tak panjang umur..siapa tahu..mengingati mati itu perkara yang dituntut..sedih bila fikir..tapi gembira bila aku fikir akan jumpa anak yang aku kandung esok pagi. Aku sure yang aku akan kena induce sebab tak sakit langsung.

Lega..masa aku warded kat situ tak ada proses nak check VE..sekali je check sebelum aku diwarded. :)

Malam tu sebelum tido aku muntah-muntah lagi..ohh my morning sickness still there. Esok nak beranak aku muntah-muntah lagi. Dasyat. 


Aku pilih room C..  besaq habaq hang. Ada 2 bijik tv.. toilet lengkap. So far menang puas hati.
Bilik kaler pink..same exactly dengan bilik tidur aku kat rumah :) 

Tak bagi tau lagi kan..? 
Aku diwarded dekat Pusat Bersalin dan Mata Permata. Pusat bersalin ni milik bumiputra Islam..terletak kat Silibin, Ipoh.

to be continue....

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

0 Minggu ke 37 kehamilan - CTG dan VE

Assalamualaikum. 
Sabtu 5 April 2014 - Seminggu bercuti di Jitra, aku balik semula ke Kuala Kangsar. Kalau ikutkan nak balik Ahad, tapi bos aku asyik call minta report. Sebab hari tu aku balik dengan rushing to Jitra, (yelah kan..bapak mertua masuk ICU, gila rushing balik Jitra) so aku memang tak bawa balik laptop. Kalau ikutkan laptop office tu memang sentiasa ikut aku balik kampung.
So far aku dah 37 minggu 4 hari dah pada 5 April..keadaan masih ok.. kadang-kadang contraction datang..tapi still boleh tahan.
Tak teruk, tapi sakit jugak walaupun berberapa saat. Dekat Jitra memang aku tak banyak buat kerja atau jalan. Setakat hari-hari basuh baju dan angkat baldi air je.

6 April 2014 - suami ajak tengok wayang. Kami pergi Jusco Kinta City..tengok movie Captain  America. Lepas tu makan steamboat dekat Johny Restaurant. Jalan-jalan sakan jugak la..perut dah boyot, jalan macam penguin..tapi apa kisah..nanti dalam pantang takde la kempunan nak berjalan.

7 April 2014 - dalam hati rasa nak pergi kerja..sebab tak passdown lagi..kalau ikutkan 7 april memang dah plan nak mula bercuti. UNPAID LEAVE. Tarikh jangka bersalin 21 April nanti. Kiraya nak bercuti awal la.. rehat-rehat kat rumah.. dalam hati memang ada perasaan macam mungkin tak bersalin 21hb..rasanya awal.. Tapi siapa sangka cuti start seminggu awal dek kerana permergian abah mertua ke rahmatullah.

Pagi tu aku bangun pagi rasa nak demam, so tak jadi pergi kerja..suami aku pun tak bagi aku pergi kerja..lepastu apa lagi..aku sambung le tido. Pukul 9 pagi ajak mak teman pergi Ar Ridzuan..minggu lepas ter-missed appointment. Sampai kar Ar ridzuan, misi cakap Dr Raoofah yg check aku tu dah tak berkhidmat kt situ..kalau nak jumpa dia kena pergi direct ke pusat bersalin dia sendiri.

So aku pu  drive dengan sesat laratnye cari klinik dia..haha
Sampai klinik dia tu, misi kat kainter tanya bila nak bersalin ni..perut kebawah sangat dah...tapi kecik je perutnya. :)
Bila tiba turn aku nak jumpa Dr raoofah, aku ajak mak masuk..Doctor tanya aku ada rasa contraction tak..dengan jujurnya aku cakap tak tau..ada sekali dua..yang lebihnya rasa sakit macam nak period je tu pun kejap-kejap.. lastly doctor suggest aku buat CTG.
Ok fine..aku pun teringin nak tengok CTG tu cam mane.
Lepas 20 min buat CTG, misi misi cakap contraction aku 2 in 10. Maksudnya 2 kali dalam 10 minit. Tapi aku tak rasa apa pun.. betoi ka tak misi ni..
Lepas tu misi cakap nak buat VE (vaginal examination). Erkk ni yang seram ni..sebab hasil google aku semuanya cakap benda ni sakit.
Misi yg buat VE kt aku tu mula-mula dia ajak bersembang. Sambil tu dia seluk.. uimokkk...bole tahan jgk..rasa nak terkencing. Tengok glove dia berdarah..gila dasyat sampai mana la dia seluk. Hasil selukkan tu dia cakap bukaan jalan dah 4cm. What the fish!! Terus dia call doctor dan bermulalah episod aku kena admit.

To be continue...

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

0 Minggu ke 36 kehamilan - pulangnya abah mertua ke rahmatullah.

Assalamualaikum,  agak lama tak post apa-apa entry sejak bulan 12 tahun lepas.
Tiba-tiba update post dah 36 minggu pregnant. Hari tu post cakap morning sickness sampai minggu ke 15 je..tapi ku sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari...
Sebulan je atau 4 minggu je merasa tak de morning sickness.. masuk minggu ke 20 morning sickness datang balik.
Sebab tu la aku amik keputusan untuk tak nak update blog..keadaan kesihatan tak berapa baik.. bila perut dah makin membesar (even tak besar mana) tapi bila diserang muntah-muntah memang rasa sengsara.

Berbalik ke tajuk post kali ni..Minggu ke 36 kehamilan, dapat panggilan dari Jitra..abah mertua sakit secara tiba-tiba. Masuk ICU. Sepatutnya pagi 29 March 2014 ni, aku ada check up dekat Pusat Perubatan Ar Ridzuan. Yelah kan..dah hujung-hujung ni kerap la check up. Tapi semua cancel sebab aku dan suami rushing to Jitra.
Kami sampai ke Hospital Sultanah Bahiyah Alor Star pukul 10am macam tu..tak boleh jumpa abah, sebab abah dalam ICU. Semua waris tunggu kat luar. Sedih tengok mak, menangis tunggu abah. Kejap-kejap ada orang bagi update tentang progress abah..
Jantung abah sekali dah berhenti.. tapi dapat selamatkan lagi..tapi kali ke 2..jantung berhenti, abah dah tak dapat diselamatkan.
Pulanglah abah ke rahmatullah pada 29 mar 2014. Doctor cakap dia tak tahu punca pendarahan dalam perut abah..

Ohh malam tu 28 Mar 2014,  suami aku ada call emak, mak cakap abah tak berapa sihat, muntah darah. Esok nak bawa abah pergi hospital. Tak sangka pukul 4 pagi 29 Mar 2014, keadaan abah lagi buruk. Kalau ikutkan berberapa jam lepas je suami baru call mak..

Agak terkilan sebab aku dah berangan nanti bersalin nak abah dengan mak datang rumah mak dekat Kuala Kangsar. Tak lama lagi je nak bersalin..aku dapat rasa yang baby akan menjengah dunia pada usia kandungan 37 minggu.. Tapi aku hanya merancang, Allah juga sebaik- sebaik perancang. Abah tak sempat nak tengok cucu dari anak bongsu dia..

Suami aku nampak bergitu terkesan dengan perginya abah ke rahmatullah. Aku hanya mampu berdoa moga abah tenang disana.

AL FATIHAH untuk abah. :'(

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...