our baby

Lilypie First Birthday tickers

Wednesday, April 30, 2014

4 Bersalin pada minggu ke 37 kehamilan.

Assalamualaikum.
8 April 2014 - aku dengan ini mengistiharkan diri ku sebagai mama! Yea..dah bersalin pun. Awal dari tarikh due yang doctor bagi which is 21 April 2014.
Kisah sebelum bersalin...
Pagi tu aku bangun subuh..misi datang lagi tanya progress contraction. Since aku still ok, after solat subuh misi datang masukkan ubat lawas berak ikut bontot. Ermm.. sekejap je lepas tu aku terus ke toilet. Lawas sungguh.
Lepas tu aku amik breakfast..roti dengan air milo..makan kurma sikit..misi pesan pukul 7 pergi labour room.
Lepas breakfast aku muntah..arghh..stress betul la dengan muntah ni..
Aku makan sebab nak bagi tenaga untuk bersalin jap lagi..dah muntah mana nak mai tenaga. Pfft~
Pukul 7.15am, aku jalan pergi labour room.
Masuk situ misi cakap good morning. Haii rasa macam bukan nak pergi bersalin je.
Step first misi nak check bukaan jalan. So..dia buat VE..dah 5-6cm..dan aku masih tak sakit.
So next step is pecahkan ketuban.
Haa ini macam scary...misi guna satu kayu macam chopstick tu..terasa air suam panas meleleh keluar..banyak...
Condition aku..still ok..minta izin misi nak pergi kencing.
Lepas kencing misi suruh baring..dalam pukul 8 am..dia nk cucuk ubat or induce..lepas 30 minit ubat masuk..baru le aku rasa contraction. Makin lama makin kuat... Misi advice suruh mengiring kekiri..bagi oxygen senang sampai ke baby. Aku follow je la apa misi cakap...
Tengah sakit tahan contraction, mak, ayah dengan toksu aku masuk labour room! Ucap good luck and give me support with a big smile. Syukur..mak ayah ada berdoa untuk aku. Si suami masih setia kat sebelah..gosok belakang aku.. rasa macam cool giler..mak ayah boleh masuk labour room bagi kata-kata semangat!
Around pukul 10.15 doctor datang dengan rombongannya..
Misi dah ready cakap bukaan dah 100%.
So tinggal nak push je..
Push yang pertama kali tak cukup nafas. Dalam otak duk teringat member tagged aku kat satu artikel dalam facebook.. "Teknik meneran".
Haaa nak bersalin pun siap ingat artikel tu cakap tarik nafas panjang-panjang dan terus push..jangan curi nafas...
Masa push yang pertama aku tak curi nafas..Konon-konon pratickan apa yang aku baca..tapi baby tak keluar pun. Lagi pun contraction aku datang kejap-kejap je.. tak sampai berapa saat dah hilang.. tak sempat nak meneran masa contraction datang.
Sorang misi yang pegangkan perut aku ni pun cakap, kejap-kejap je perut ni mengeras.
Cubaan kali ketiga..baru sakit sikit aku cakap kat doktor aku nak teran.. doktor pesan suruh amik nafas masa teran tu...
Alhamdullilah kepala baby keluar.. kali ke 4 aku teran keluar la bahu dan seluruh tubuh anak ku..
Aku tak rasa sakit pun masa meneran tu..
Ntah la..mungkin Allah permudahkan urusan aku. Syukur Alhamdullilah.
Doktor pun tak gunting bawah tu..cuma ada koyakan sendiri.. jadi hanya 4 jahitan je yang perlu.
Masa doktor tengah jahit, misi bawa baby aku jumpa aku. Aku ingat lagi bau pertama kali aku cium kepala dia. :)
It was an amazing smell..
Apa yang best masa menunggu masa bersalin, misi pasangkan ayat-ayat Al-Quran.. jadi sepanjang aku sakit contraction 2 jam tu telinga aku didendangkan dengan ayat-ayat dari kalam Allah.
Masa bersalin pulak, doktor dan misi tak lepas dari sebut Allahu akbar..
Perkataan pertama anakku dengar ialah Allahu akbar.
Subhanallah. Indah sungguh pengalaman tu.
Doktor tak henti-henti puji dan beri kata semangat masa aku meneran. Memang tak rugi aku pergi bersalin kat situ.
Rasanya kalau ada 10 anak pun aku nak bersalin kt situ..
*please take note en husband*
Cost sepanjang aku duk kat pusat bersalin tu pun tak mahal. Rasanya mampu lagi.
Aku duduk sana 3hari 2malam. Total cost dalam Rm2.2k.
Apa yang dapat dengan Rm2.2k:
★ bilik single super luas
★ layanan tip top
★ bersalin dengan semua kakitangan muslimah dalam labour room
★ free gift
Aku cadangkan kalau siapa-siapa area ipoh ni kalau nak bersalin boleh la pergi ke pusat bersalin ni...aku yang duduk kat Kuala Kangsar pun gigih lagi pergi Ipoh nak bersalin. Tak jauh mana pun..40 minit sampai le. :)
PUSAT BERSALIN DAN MATA PERMATA
SILIBIN, IPOH.
Klinik milik Doktor Raoofah.
♥ my son ♥
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

0 Minggu ke 37 kehamilan - warded!

Assalamualaikum,
Sambungan dari post yang lepas..
Lepas je misi cakap bukaan jalan dah 4cm, dia terus suruh aku warded. Sebab 4cm tu dah kira fasa aktif nak bersalin. Boleh jadi petang or malam nanti mungkin aku dah boleh bersalin.
Tapi....aku tak sakit lagi! Sikit pun tak.
Sakit sebab kena seluk je..lepas 30 minit hilang sakit..all back to normal.

Aku minta izin kat misi nak balik rumah dulu..nanti dah ada contraction yang betul-betul rasa sakit baru aku datang klinik.. tapi tak diizinkan. Dia cakap dalam CTG ada tunjuk contraction..aku tak sakit mungkin sebab orang yang jenis tahan sakit.. yeke..??
So sebelum warded tu..misi suruh pilih bilik.. hehe..aku pilih la bilik yang besar sikit. Konon-konon senang le husband and family nak lepak nanti.
Pukul 2 petang, officially aku salin baju bunga-bunga with kain pink sebagai tanda aku ni pesakit. Haha
Melangut la aku dalam wad tu dengan mak aku. On air cond lepak tengok tv. Agak-agak dah bosan aku pun keluar jalan-jalan dekat lobi klinik tu. Misi yang jaga kaunter duk kalut suruh aku rehat..haishh aku bagi tau aku tak sakit..bosan duk dalam bilik tu.. lagi pun kalau jalan-jalan nanti cepat sikit sakit kot.
Dah le aku dah plan nak pergi Mydin lepas tu nak pergi nursery beli pasu bunga...tiba-tiba cancel sebab masuk wad. Nasib baik la beg baju aku dengan baby dah ada dalam kereta aku.

Aha..masuk je wad tu, misi tadi terus mintak beg baby. Dia cakap nak siapkan tempat tido baby..baby boy, so nak prepare selimut biru. Haha :)

Selang sejam misi datang tanya progress contraction aku..im sorry misi..so far no progress yet. Im still ok 100%. Misi cakap doctor suruh bersalin normal..so dia bagi tempoh sampai esok pagi..kalau tak sakit juga, diorang akan induce pukul 8 pagi.
Suami aku sampai klinik tu petang after balik kerja. Malam tu dia tido lena gila..macam la tido kat rumah..
Dalam hati aku geram jugak la..aku tengah nervous ni..tak ada pulak orang nak diajak sembang..dia tidoq sakan..
Nak sembang dengan dia..nak minta maaf kalau ada salah silap..
mana la tau kot-kot aku bersalin nanti ditakdirkan aku tak panjang umur..siapa tahu..mengingati mati itu perkara yang dituntut..sedih bila fikir..tapi gembira bila aku fikir akan jumpa anak yang aku kandung esok pagi. Aku sure yang aku akan kena induce sebab tak sakit langsung.

Lega..masa aku warded kat situ tak ada proses nak check VE..sekali je check sebelum aku diwarded. :)

Malam tu sebelum tido aku muntah-muntah lagi..ohh my morning sickness still there. Esok nak beranak aku muntah-muntah lagi. Dasyat. 


Aku pilih room C..  besaq habaq hang. Ada 2 bijik tv.. toilet lengkap. So far menang puas hati.
Bilik kaler pink..same exactly dengan bilik tidur aku kat rumah :) 

Tak bagi tau lagi kan..? 
Aku diwarded dekat Pusat Bersalin dan Mata Permata. Pusat bersalin ni milik bumiputra Islam..terletak kat Silibin, Ipoh.

to be continue....

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

0 Minggu ke 37 kehamilan - CTG dan VE

Assalamualaikum. 
Sabtu 5 April 2014 - Seminggu bercuti di Jitra, aku balik semula ke Kuala Kangsar. Kalau ikutkan nak balik Ahad, tapi bos aku asyik call minta report. Sebab hari tu aku balik dengan rushing to Jitra, (yelah kan..bapak mertua masuk ICU, gila rushing balik Jitra) so aku memang tak bawa balik laptop. Kalau ikutkan laptop office tu memang sentiasa ikut aku balik kampung.
So far aku dah 37 minggu 4 hari dah pada 5 April..keadaan masih ok.. kadang-kadang contraction datang..tapi still boleh tahan.
Tak teruk, tapi sakit jugak walaupun berberapa saat. Dekat Jitra memang aku tak banyak buat kerja atau jalan. Setakat hari-hari basuh baju dan angkat baldi air je.

6 April 2014 - suami ajak tengok wayang. Kami pergi Jusco Kinta City..tengok movie Captain  America. Lepas tu makan steamboat dekat Johny Restaurant. Jalan-jalan sakan jugak la..perut dah boyot, jalan macam penguin..tapi apa kisah..nanti dalam pantang takde la kempunan nak berjalan.

7 April 2014 - dalam hati rasa nak pergi kerja..sebab tak passdown lagi..kalau ikutkan 7 april memang dah plan nak mula bercuti. UNPAID LEAVE. Tarikh jangka bersalin 21 April nanti. Kiraya nak bercuti awal la.. rehat-rehat kat rumah.. dalam hati memang ada perasaan macam mungkin tak bersalin 21hb..rasanya awal.. Tapi siapa sangka cuti start seminggu awal dek kerana permergian abah mertua ke rahmatullah.

Pagi tu aku bangun pagi rasa nak demam, so tak jadi pergi kerja..suami aku pun tak bagi aku pergi kerja..lepastu apa lagi..aku sambung le tido. Pukul 9 pagi ajak mak teman pergi Ar Ridzuan..minggu lepas ter-missed appointment. Sampai kar Ar ridzuan, misi cakap Dr Raoofah yg check aku tu dah tak berkhidmat kt situ..kalau nak jumpa dia kena pergi direct ke pusat bersalin dia sendiri.

So aku pu  drive dengan sesat laratnye cari klinik dia..haha
Sampai klinik dia tu, misi kat kainter tanya bila nak bersalin ni..perut kebawah sangat dah...tapi kecik je perutnya. :)
Bila tiba turn aku nak jumpa Dr raoofah, aku ajak mak masuk..Doctor tanya aku ada rasa contraction tak..dengan jujurnya aku cakap tak tau..ada sekali dua..yang lebihnya rasa sakit macam nak period je tu pun kejap-kejap.. lastly doctor suggest aku buat CTG.
Ok fine..aku pun teringin nak tengok CTG tu cam mane.
Lepas 20 min buat CTG, misi misi cakap contraction aku 2 in 10. Maksudnya 2 kali dalam 10 minit. Tapi aku tak rasa apa pun.. betoi ka tak misi ni..
Lepas tu misi cakap nak buat VE (vaginal examination). Erkk ni yang seram ni..sebab hasil google aku semuanya cakap benda ni sakit.
Misi yg buat VE kt aku tu mula-mula dia ajak bersembang. Sambil tu dia seluk.. uimokkk...bole tahan jgk..rasa nak terkencing. Tengok glove dia berdarah..gila dasyat sampai mana la dia seluk. Hasil selukkan tu dia cakap bukaan jalan dah 4cm. What the fish!! Terus dia call doctor dan bermulalah episod aku kena admit.

To be continue...

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

0 Minggu ke 36 kehamilan - pulangnya abah mertua ke rahmatullah.

Assalamualaikum,  agak lama tak post apa-apa entry sejak bulan 12 tahun lepas.
Tiba-tiba update post dah 36 minggu pregnant. Hari tu post cakap morning sickness sampai minggu ke 15 je..tapi ku sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari...
Sebulan je atau 4 minggu je merasa tak de morning sickness.. masuk minggu ke 20 morning sickness datang balik.
Sebab tu la aku amik keputusan untuk tak nak update blog..keadaan kesihatan tak berapa baik.. bila perut dah makin membesar (even tak besar mana) tapi bila diserang muntah-muntah memang rasa sengsara.

Berbalik ke tajuk post kali ni..Minggu ke 36 kehamilan, dapat panggilan dari Jitra..abah mertua sakit secara tiba-tiba. Masuk ICU. Sepatutnya pagi 29 March 2014 ni, aku ada check up dekat Pusat Perubatan Ar Ridzuan. Yelah kan..dah hujung-hujung ni kerap la check up. Tapi semua cancel sebab aku dan suami rushing to Jitra.
Kami sampai ke Hospital Sultanah Bahiyah Alor Star pukul 10am macam tu..tak boleh jumpa abah, sebab abah dalam ICU. Semua waris tunggu kat luar. Sedih tengok mak, menangis tunggu abah. Kejap-kejap ada orang bagi update tentang progress abah..
Jantung abah sekali dah berhenti.. tapi dapat selamatkan lagi..tapi kali ke 2..jantung berhenti, abah dah tak dapat diselamatkan.
Pulanglah abah ke rahmatullah pada 29 mar 2014. Doctor cakap dia tak tahu punca pendarahan dalam perut abah..

Ohh malam tu 28 Mar 2014,  suami aku ada call emak, mak cakap abah tak berapa sihat, muntah darah. Esok nak bawa abah pergi hospital. Tak sangka pukul 4 pagi 29 Mar 2014, keadaan abah lagi buruk. Kalau ikutkan berberapa jam lepas je suami baru call mak..

Agak terkilan sebab aku dah berangan nanti bersalin nak abah dengan mak datang rumah mak dekat Kuala Kangsar. Tak lama lagi je nak bersalin..aku dapat rasa yang baby akan menjengah dunia pada usia kandungan 37 minggu.. Tapi aku hanya merancang, Allah juga sebaik- sebaik perancang. Abah tak sempat nak tengok cucu dari anak bongsu dia..

Suami aku nampak bergitu terkesan dengan perginya abah ke rahmatullah. Aku hanya mampu berdoa moga abah tenang disana.

AL FATIHAH untuk abah. :'(

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...