our baby

Lilypie First Birthday tickers

Thursday, February 05, 2015

0 Resepi Nasi Tomato

Sejak kebelakangan ni asyik memasak je..
Kali ni first time buat nasi tomato...mr Husand request..
Korang jangan la pelik kenapa fisrt itme pulak...hahah

Nasi tomato ni simple je, sedap...
Resepi Nasi Tomato

Resepi nasi

Bahan-bahan
1 biji bawang besar - pototng dadu
2 ulas bang putih
2 biji tomato - potong dadu
3 sudu sos tomato atau 1 sudu tomato puri (terpulang..kalau nak masam sikit letak lebih)
sedikit minyak sapi (2-3 sudu)
beras biasa atau basmathi
garam secukup rasa

Cara-cara
Panaskan minyak sapi
Tumis semua bawang merah, bawang putih dan tomota yg didadukan
Masukkan sos tomato.
Kacau sampai bawang naik bau.
Masukkan beras, goreng sikit...
lepas tu boleh tukar periuk, masuk dalam rice cooker, tambah air dan masak seperti biasa.
Jangan lupa masukkan garam.

Nasi tomato ni sedap dimakan dengan ayam masak merah...

Ayam masak merah

Bahan-bahan 
Ayam - 1 ekor dilumur kunyit dan garam (potong la 12 ke..16 ke...)

3 biji Bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris

(semua bahan ni kisar sekali)
2 biji bawang besar - kisar
2 ulas bawang putig - kisar
1 inci halia -kisar
Cili kering - direndam air panas..kalau nak pedas potong banyak sikit - kisar

kulit kayu manis - 1
bunga lawang - 2
bunga cengkih -2
3-4 sudu sos cili
3-4 sudu sos tomato
susu cair - setengah tin
kacang peas
air asam
gula
garam

Cara-cara
1) Goreng ayam dulu separuh masak. (Kalau masak sangat nanti keras)
2) Habis  goreng ayam, minyak goreng ayam tu buang sikit. Gunakan minyak yang sama untuk masak ayam masak merah.
3) Minyak dah panas (minyak goreng ayam td), gorengkan bahan-bahan yang dihiris tadi sampai kuning.
4) Masukkan bahan-bahan yang dikisar.
5) Masukkan gula dan garam.
6) Masukkan sos cili dan sos tomato
7) Biar sampai pecah minyak.
8) Bila dah pecah minyak, masukkan air asam.
9) Masukkan ayam yang dah digoreng tadi.
10) Masukkan susu cair dan kacang peas. Kacau sebati.
11) Agak-agak ayam dah masak, boleh tutup api dan hidangkan.

Aku hidangkan nasi tomato dengan jelatah dan papadom. :)





Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...